Новини

 • С над 2000 теменужки ОП „Градини и паркове“ разкраси Хълма на освободителите

  С над 2000 теменужки ОП „Градини и паркове“ разкраси Хълма на освободителите

  2021-03-02 12:33:04

  Над 2000 теменужки бяха засадени от работници на „Градини и паркове“ в цветарниците пред  паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини.

  Това е част от подготовката за организираното от Община Пловдив тържествено честване на националния празник 3 март. Очаква се за пореден път утре стотици пловдивчани да се изкачат до върха на Бунарджика, за да отдадат своята почит към обреклите живота и съдбата си за свободата на България.

  „От месеци се подготвяме за тазгодишния 3 март. Всички подходи, включително и пътеките, към Хълма на освободителите са почистени и достъпни за хората, които ще дойдат да споделят заедно празника. С ново лаково покритие са освежени пейките, които след трайно затопляне на времето ще бъдат основно ремонтирани и пребоядисани. Теменужки са засадени и в лехата с 3-те смърча на запад от паметника“, каза директоът Веселин Козарев.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ кастри сухите клони на ул. „Тракийски юнак“

  ОП „Градини и паркове“ кастри сухите клони на ул. „Тракийски юнак“

  2021-03-01 14:37:55

  Цялата улица „Тракийски юнак“ заедно с междублоковите пространства предстои да бъде прочистена от сухи клони до края на седмицата, предвиждат от ОП „Градини и паркове“.

  „За пореден път реагираме бързо по сигнали на граждани за опасни изсъхнали клони. Заедно с еколозите от район „Централен“ направихме оглед на всички дървета по улицата. Оказа се, че има още доста сухи клони за кастрене. С добра санитарна грижа се опитваме да удължим живота на всяко дърво“, каза директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Пак по сигнали на граждани работници от „Градини и паркове“ възстановиха пешеходна пътека от „Тракийски юнак“ към ул. „Младежка“.

  Вижте повече тук  >>

 • Община Пловдив пази с жива охрана и камери Хълма на освободителите преди 3 март

  Община Пловдив пази с жива охрана и камери Хълма на освободителите преди 3 март

  2021-02-26 15:09:51

  Подсилени патрули на „Общинска охрана“ и Общинска полиция денонощно дежурят на Бунарджика по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

  На хълма вече работи и постоянно видеонаблюдение. Целта е да се предотвратят всякакви вандалски прояви преди 3 март, когато стотици пловдивчани и гости на града ще се изкачат до върха на Хълма на Освободителите, за да честват заедно Националния празник на България.

  Общината положи много усилия за почистването и доброто поддържане на тепето. Още от септември „Градини и паркове“ прочиства сухата растителност край пътеките на Бунарджика. Бригадата, която се грижи за обекта, е подготвила лехите, където в началото на идната седмица ще бъдат засадени стотици пролетни цветя.  Вижте повече тук  >>

 • ОП "Градини и паркове" премахва опасна растителност на Младежкия хълм, още напролет засажда нови дървета

  ОП "Градини и паркове" премахва опасна растителност на Младежкия хълм, още напролет засажда нови дървета

  2021-02-18 13:21:01

  Осем изсъхнали и прогнили софори в подножието на Младежкия хълм се премахват от екипи на „Градини и паркове“. Преди това  комисия от експерти направи  проверка  и заключи, че има опасност дърветата да паднат и нанесат щети, а районният кмет издаде заповед за отстраняването им. 

  „Стремим се да запазим всяко едно дърво в Пловдив. По-важно обаче е да пазим живота и здравето на хората. Когато има опасни дървета, трябва час по-скоро да ги премахнем. Същевременно засаждаме нови, по-подходящи видове и с по-висока екологична стойност – на същите или други места, където е възможно“, коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  В югозападната част на Младежкия хълм се прочиства и друга суха растителност. Оттам минава една от централните пешеходни алеи, която отвежда към детската железница, има детска площадка, заведение и спортно съоръжение.

  По сигнали на граждани предстои проверка и за състоянието на дърветата на Бунарджика. Санитарни дейности се предвиждат и в парк „Лаута“, но приоритетно ще продължат да се обработват зоните, където има риск да се нанесат щети върху хора и тяхно имущество. Всекидневно 7 специализирани бригади от „Градини и паркове“  извършват санитарни резитби.

  Козарев напомни, че миналата година в Пловдив са засадени близо 2000 нови дървета местни видове, а рано напролет започват и тазгодишните залесителни акции. Той е категоричен, че на мястото на отрязаните софори в подножението на Младежкия хълм ще бъдат засадени нови дървета. Смята да покани доброволци, които също да се включат в залесяването.

  Вижте повече тук  >>

 • 1 000 000 лeва ще бъдат отпуснати за нова техника на ОП „Градини и паркове“

  1 000 000 лeва ще бъдат отпуснати за нова техника на ОП „Градини и паркове“

  2021-02-16 16:14:30

  За закупуването на нова техника на ОП „Градини и паркове“ ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., съобщи кметът Здравко Димитров по време на редовното заседание на Общинския съвет днес.

  „Отчетохме факта, че за  „Градини и паркове“ не е закупувана нова техника от доста години. Затова беше прието предложението, направено по време на публичното обсъждане на проектобюджета“, допълни Здравко Димитров.

  Отпуснатите средства за ОП „Градини и паркове“ ще послужат за осигуряване на подемна техника, автовишки, техника за косене и рязане, дробилни машини и други, които ще подпомогнат работата по поддържането на парковете и зелените площи в града, както и на междублоковите пространства.

  Вижте повече тук  >>